Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2008 10:44 - Войната на кафето
Автор: looklikerain Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2852 Коментари: 1 Гласове:
0



И така – в зеленият ъгъл – Якобс. В червеният – Нескафе. Две марки с все по-голям пазарен дял, като формират печалба главно на база агресивна реклама към потребителя. Печалба, включваща и удоволствието да пиеш точно определена марка кафе, за което съответно си плащаш. И тъй като средностатистическият индивид в трудоспособна възраст е отдавна пристрастен и не може да отвори очи без вълшебната напитка, ненаситният поглед на производителите има нов таргет – подрастващите.

Да си признаем – рекламата на Нескафе 3 в 1 е насочена главно към тийн групата. Иначе любимите ми Ъпсурт циклят денонощно по всички медии „почни от днеска бе”. Да почнат какво? Да потреперват конвулсивно от свръхдози кафе? Не съм убедена, че кафето може да замести съня за младия организъм. Да не говорим, че рекламните послания за този продукт са, меко казано, нелепи.

Тази сутрин, на път за работа, ми се наби отговорът на зелените – тъй като сезонът на айскафето отмина и става все по-трудно да свалиш мацка с ледена напитка върху скейтборда, Якобс излизат на ринга с нов продукт – Jacobs dynamix energy + с рекламен слоган – внимание – „Живей сега, спи по-късно”! Напитката спонсорира стрийт арт фестивал – младежки, разбира се. Направих си труда да проверя как се рекламира по света този уникален продукт. Изненада! Гугъл изплю страници единствено на български. От което ми става ясно едно – от българските търговци по-безскрупулни няма. Разбира се, поради заниженият контрол на съответните институции и липсата на гражданско общество.

Аз лично се нагледах на идиотски реклами на айскафета, мравки и прочие. Също ми е много забавно да чета колко е полезен шоколада /и нищо за захарта в него/, а напоследък и какъв чуден антиоксидант е кафето. Добре, добре, да кажем, че е така. Но да не забравяме, че всичко прекалено е вредно, а също и че децата нямат спирачки. Да не забравяме, че много държави масово забраняват енергийните напитки заради завишеното количество кофеин в тях, което в определени ситуации може да бъде буквално убийствено.

Ако сте в категорията загрижени родители, проверете за всеки случай дали детето ви не е изпило днес повече кафе от вас. Защото нищо чудно да се окаже така.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Mama Memi
26.11.2008 22:05
Отдавна искам да го напиша - ей, нещо си се поизнервила, душата! Я пийни едно сладко кафенце да се успокоиш!:))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: looklikerain
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266309
Постинги: 82
Коментари: 264
Гласове: 2865