Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2009 12:07 - Добре дошли във Варна
Автор: looklikerain Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2877 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 18.02.2009 09:14


Прекрасният ни град има нов главен архитект / http://www.dnevnik.bg/morski/2009/02/16/676231_izbran_e_nov_gl_ahritekt_na_varna /.  Да ни е честита поредната марионетка на ТИМ! Тук забелязвам и нов момент: най-после вездесъщите софийски шапки успяха да прилапат една от най-апетитните и стратегически позиции в морската столица. Кратко проучване където трябва показа, че доскорошният ментор на новият главен архитект Петър Диков е автор на бъдещият градоустройствен план на града. Колко удобно, а? Надявам се да е имало само един проект. Ако провеждат конкурс, язък за труда на другите участници.

Все пак – нов архитект – нов късмет. Аз съм изучавала само един семестър нещо като архитектура, но в най-добрият за живеене град в БГ има доста неща, които ми вадят окото. Разни бетонни трупове, които наникнаха за няма и две години по култовите улици на града. Обяснявам си защо изритаха стария архитект де /творенията му ще стряскат още поколения варненци/. По негова вина за малко да изгубим и харизматичната градинка за срещи на Севастопол. Припомням – в почивните дни на май започна поголовно изсичане на дърветата с цел построяване на поредното бетонно недоразумение и само благодарение на будното гражданско общество градинката още съществува.

Не можаха да спасят обаче красивата сграда на ъгъла на ул.”Македония” и „Княз Борис” където сега зее огромна дупка, т.е зелена площ не се предвижда. Малко по-нагоре, на мястото на старото лятно кино вече напредва строежът на грозен, безобразен гигант, чиито балкони висят заплашително над тротоара. Тези хора за Ар Нуво не са ли чували поне??? Егати жертвите на соца!

Срещу сградата на ВИНС-а също има една гротеска, която силно ме потиска. Магазин за злато и диаманти в стара сграда, която явно за да има фешън и луксозно звучене е облечена в черни полирани плоскости. Напомня ми „Черният обелиск” на Ремарк, където надгробната черна плоча, която никъде не можеше да се пласира дори по време на война, украси гроба на една дърта курва. Е, на мен едрите златни бижута и курвите много ми се връзват, ама можеше и по-елегантно да се кажат нещата...

Иначе самият ВИНС е като бяла врана на общият фон. Добре, че ректорът му е от старата школа строители /имах честта да ми преподава – забележителен старец/.

Към новият архитект имам едно лично предложение – вместо да се дават грешни суми за кичозна светлинна украса, 600 000 /!/ лв. годишно за поддръжка на палми и прочие очевидни търгашески безобразия с парите на данъкоплатците, да се направи нещо стойностно, което наистина ще остане за радост на поколенията. Да се покани някой архитект със световна слава /айде, да не е Заха Хадид, но някоя добра дизайнерска къща/ или млад, креативен архитект с известни постижения. Нали сме туристически град? Какъв по-добър стимул за туристите от световна забележителност?

Все пак, барселонци са събирали пари, за да оживеят фантазиите на Гауди. Защо градът, в който живея, вместо да става все по-страшен и грозен, да не бъде еталон за добра архитектура и градоустройствено планиране?

Защо, Биг Брадър?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Защо ли? Защото народа чака на спирките и пише по блоговете
17.02.2009 12:21
(един вид си води ежедневното съществувание) вместо да се затълпи пред кметството и да вика "УУУУУУУУУУУ!!!!"
цитирай
2. totenlicht - анонимен 1, тълпенето и викането на ...
17.02.2009 12:32
анонимен 1, тълпенето и викането на "УУУУ" интересно но някак не води до така желаната промяна.. защо ли?

скъпа, защо т.нар. управници трябва да мислят за бъдещето, като просто могат да вземат каквото им трябва още сега?
въпрос на управленска съвест:)
не че принципно нещо им пречи хем да посвиват от бюджета, хем все пак да правят нещо стойностно (от известно време забелязвам примери), ама колкото повече, толкова повече е рекъл поета..
цитирай
3. анонимен - totenlicht,
17.02.2009 12:40
викане на УУУУУ е образно казано (кога ли хората ще спрат с буквализма? сигурно когато поискат да разберат тези отсреща.)

Ако гражданите не защитават града си НИКОЙ няма да го защити вместо тях. Предвид това, че във Варна живеят много пришълци, на които не им пука особено как изглежда Варна и такива, които пък нямат идея какво е добра архитектура скоро няма да има нито УУУУ, нито (за буквалистите :-) каквато и да е форма на градивен протест.
цитирай
4. looklikerain - Анонимния
17.02.2009 12:58
Една от формите на протест е да пишеш сърдити постинги в блога си. Е, щом не си буквален...
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
цитирай
5. анонимен - :)
17.02.2009 13:09
съгласен. Малко съм афектиран, защото пред очите ми любимият ми град заприличва на всеки друг униформен град. Не ме интересува кой какви пари печели, интересува ме красотата. Приятен ден, поста ти ме развълнува.
цитирай
6. totenlicht - би ли обяснил така. . за буквалисти. ...
17.02.2009 15:06
би ли обяснил така.. за буквалисти.. каква е формата на градивния протест?
питам съвсем сериозно, защото много ми се иска да знам кое нещо настина би направило промени.
благодаря :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: looklikerain
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266340
Постинги: 82
Коментари: 264
Гласове: 2865